· 

Unphoney

Unphoney Project - styling: Naomi Fijten - model: Raquel Duvalois - photographer: Landa Penders
project: Unphoney - styling: Naomi Fijten - model: Raquel Duvalois

Mijn vriendinnetje en styliste Naomi Fijten vroeg mij haar afstudeerproject voor de bachelor Allround Styling (Artemis) te fotograferen. We hebben vaak samengewerkt en voelen elkaar goed aan, dus uiteraard pakte ik de opdracht met liefde aan. 

Het concept achter ‘Unphoney’ is een tegenreactie op het perfectionistische ideaalbeeld dat je overal ziet op social media. Social media is dan ook een cultuur op zich geworden, waar we worden overspoeld met perfectie en waardoor veel jonge mensen sterke verlangens krijgen naar een onrealistisch ideaal. Het 'Unphoney' project is een lesprogramma over het ideale schoonheidsideaal voor leerlingen van middelbare scholen waar zij leren over zichzelf en hun waarnemingen, met ruimte voor discussie en manieren om hun gedachten, fantasieën en ideeën vorm te geven. Het doel is uiteindelijk een betere en gezonde zelfacceptatie. De foto’s die ik heb gemaakt staan in het programmaboekje en illustreren de verschillende voorbeelden van het idealistische beeld op social media.

Ook ik als fotograaf worstel vaak met het ideale schoonheidsbeeld, want natuurlijk photoshop ik mijn foto’s. Net als iedere professionele fotograaf. Hoewel ik dol ben op aparte kenmerken van de modellen voor mijn lens, heb ik wel de keus om alle ‘afleidende’ aspecten in een foto weg te photoshoppen, zoals een vlek op de muur, een sticker op een schoenzool, maar ook een kraaienpootje of een asymmetrische bovenlip. En als het de foto beter maakt, doe ik dit ook wel.

Toch ben ik behoorlijk feministisch ingesteld en hebben programma’s en documentaires als Sophie in de Kreukels met Sophie Hilbrand en Beperkt Houdbaar van Sunny Bergman ervoor gezorgd dat ik best kritisch ben geworden op hoe er geld wordt verdiend aan het onnodig onzeker maken van mensen. Ook enkele van mijn vrienden zitten aan de botox of willen binnenkort fillers. Ik probeer ze te begrijpen met een open mind, maar als iets met een beetje photoshop makkelijk en snel aangepast kan worden, waarom dan in het echt zoiets laten veranderen? Want weet je, ik heb tijdens stages genoeg écht prachtige modellen alsnog moeten verbouwen in photoshop. Hup, benen langer, een digitale rib ertussenuit, ogen groter, tanden witter en ga zo maar door. Wat ik wil zeggen is: je zult er nooit uitzien als iemand tijdens een fotoshoot met zorgvuldig uitgezocht licht, die opgemaakt is door een make-up & hair artist en aangekleed is door een stylist en naderhand nog door de photoshop molen is gehaald. Daarbij is dat een momentopname, vaak 1/160e van een seconde en wij zijn levende, bewegende mensen in 3D. Het is best zonde van je tijd hier op aarde om je druk te maken over een rimpeltje. Maar goed, in mijn vakgebied doe ik ook mee aan het in stand houden van het schoonheidsideaal. Neem het met een korreltje zout, please. :)


Ik vind Naomi’s project dus ook erg tof en ik hoop dat de kids these days echt zo’n lesprogramma zullen krijgen.
How about you, wat vind jij van het huidige schoonheidsideaal en zie je dingen graag anders?

Unphoney Project - styling: Naomi Fijten - model: Raquel Duvalois - photographer: Landa Penders @ Museumpark Rotterdam

Reactie schrijven

Commentaren: 0