Hoe maak je een moodboard voor een fotoshoot?

Een fotoshoot doe je niet alleen: je werkt met een team en het is belangrijk dat iedereen weet wat het gewenste eindresultaat moet worden. Niet iedereen denkt precies hetzelfde en dus kan het gebeuren dat wanneer er alleen een beschrijving gebruikt wordt, niet iedereen het hetzelfde interpreteert. Je kunt dit voorkomen door het visueel te maken: door middel van een moodboard. Dat is een collage van inspiratiebeelden. Maar hoe maak je dan zo’n moodboard voor een fotoshoot? Ik leg het hier stap voor stap uit en laat je wat voorbeelden zien.

 

Een moodboard gemaakt op Pinterest
Een moodboard gemaakt op Pinterest


Concept.

Een fotoshoot begint altijd met een concept, dit is het achterliggende idee. Waar begint alle inspiratie en wat wil je vertellen of uitstralen? Wat is het doel van deze fotoshoot? Soms is het lastig om een concept te verzinnen. Wat je dan kunt doen is beginnen met wat kernwoorden die jou aanspreken, of zet een brainstorm op papier.

 

Beelden verzamelen.

Als je weet welke richting je op wilt, is het tijd om beelden te verzamelen. Dit kan zowel analoog als digitaal. Ik kan aanraden om beide te combineren! Hieronder vertel ik wat meer over deze verschillende manieren van verzamelen. Probeer bij het uitkiezen van beelden kritisch te kijken of het goed aansluit bij het concept. Draagt het bij aan de sfeer die je wilt neerzetten? Je kunt voor verschillende teamleden ook een eigen gedeelte in het moodboard maken, denk aan visagie close-ups voor de make-up artist en beelden met verschillende poses waar het model zich door kan laten inspireren. Denk eraan dat je niet iets één op één na gaat maken, dan neemt niemand je serieus en schendt je copyright. Ga door tot je een verzameling hebt van ongeveer 25 tot 50 inspiratiebeelden.

 

/Analoog.

Het is heerlijk om door magazines te bladeren en daar inspiratiemateriaal uit te halen. Tip: Als je niet wilt knippen, maak dan een foto met je telefoon en ga digitaal verder. Schroom niet om ook oude tijdschriften te openen, inspiratie kent geen tijd! Het leuke aan op deze manier inspiratie verzamelen is dat de beelden meestal iets minder vaak op internet circuleren.

 

/Digitaal.

Digitaal beelden verzamelen is wat toegankelijker. Om te beginnen kun je de websites van modemagazines bezoeken en daar weer dieper duiken. In de credits van fotoshoots staat altijd de naam van de fotograaf, die je ook weer kunt googelen. Daarnaast zijn trendwebsites ook een goede plek om inspiratie op te doen. Enkele favorieten van mij zijn: Booooooooom, CoolHunting en NSMBL. Je kunt de beelden die je vindt op je computer opslaan of direct pinnen op Pinterest met de Pinterest-browserknop. Over Pinterest vertel ik later in dit artikel meer.

 

Kritisch oog.

Je hebt nu een flinke verzameling aan inspiratiebeelden en staat op het punt om alles samen te voegen. Ik geloof in dit geval in less is more en dus is het belangrijk nog een keer door de selectie heen te gaan. Je kunt kiezen om als eerst je meest favoriete beelden apart te zetten, of juist de beelden die je uiteindelijk toch het minst interessant vindt te schrappen. Stop wanneer je de beste 10 tot 20 inspiratiebeelden geselecteerd hebt.

Samenvoegen tot moodboard.

Now it gets interesting! Er zijn verschillende manieren om een moodboard te maken. De twee meest voor de hand liggende worden hieronder uitgelicht.

/Photoshop

Ik maak mijn moodboards het liefst in Photoshop, waar ik de vormgeving zelf in de hand heb. Ik speel met verschillende groottes, vormen en asymmetrie, want dat past bij mijn stijl. De inspiratiebeelden die ik het belangrijkst vind kan ik uitlichten door ze groter te maken. Je kunt het vormgeven hoe je zelf wilt. Aan mijn team vertel ik wat ik bedoel met elk beeld, maar uiteraard kan dit ook met tekst duidelijk gemaakt worden in het moodboard. Hierboven zie je een van mijn moodboards gemaakt in Photoshop en wat foto’s die eruit voortgekomen zijn.  

 

/Pinterest

Sommige teamleden maken graag gebruik van Pinterest: een website waar je makkelijk inspiratieborden kunt maken. Je pint je interesses. Het gebruiksgemak ligt erg hoog en van elk onderwerp kun je talloze afbeeldingen vinden. Het idee is om de foto’s onder te verdelen in een eigen thema: jouw ‘bord’. Tip: Heb je een tof inspiratiebeeld gevonden en zoek je snel soortgelijke foto’s? Scroll dan vanuit die foto omlaag om overeenkomende foto’s te zien. Wat ook leuk is aan Pinterest, is dat je samen aan een bord kunt werken. Zo kan het hele team meedoen! Hieronder laat ik een van mijn pinterest-moodboards zien en wat foto’s die daaruit zijn ontstaan. 

Nu weet je hoe je een moodboard kunt maken! Laat me gerust het resultaat van jouw aankomende moodboard zien, dat lijkt me superleuk. Heb je nog vragen, laat dan een comment hieronder achter.

Write a comment

Comments: 0

Landa Penders Studio
Landa Penders is a fashion and portrait photographer from the Netherlands, focusing on statement brands, promoting self-love and sharing her expertise in photography.

Chamber of Commerce: 62331949

IBAN: NL75INGB0006731731

 

Info 

Contact

Services

About
FAQ

Terms & Conditions 

Privacy Policy
Blog

Newsletter
Coming soon!

 

 


COPYRIGHT © LANDA PENDERS 2018