Pixel paradise: hoe zit het met beeldresolutie?

Hoe pixels eruit zien. Wanneer je inzoomt zie je kleine vierkantjes.
Zo zien pixels eruit ;)

Misschien komt dit probleem je bekend voor: je hebt beeldmateriaal geüpload voor op je website, blog of Facebook en wanneer je het resultaat ziet schrik je een beetje. De kwaliteit is veel lager dan verwacht en de foto bevat zichtbare pixels. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zo zou de resolutie van de foto te laag kunnen zijn. Maar het kan ook voorkomen dat de resolutie juist te hoog is. Om het mijn cliënten makkelijk te maken lever ik mijn foto’s altijd in een hoge en lage resolutie aan. In dit artikel licht ik toe wat het verschil is en hoe je ervoor zorgt dat beeldmateriaal in de hoogste kwaliteit online wordt weergegeven.

 

Pixels, resolutie en dpi.

Nu volgt eerst wat technische info in (getracht) jip-en-janneketaal. Een digitale foto bestaat uit pixels. Dat zijn beeldpunten en als je heel ver inzoomt worden deze zichtbaar als kleine, vierkante blokjes (zie foto hierboven). Een foto van 5 pixels breed en 5 pixels hoog  bestaat in totaal uit 25 pixels. Een foto kan doorgaans al gauw 2700 bij 1800 pixels zijn en bestaat dus uit een veel groter aantal pixels. De grootte van een foto in pixels noemen we de resolutie en die bepaalt samen met de dpi de scherpte van een foto. De afkorting dpi staat voor ‘dots per inch’ en staat voor het aantal beeldpunten dat per inch wordt afgedrukt. Je kunt het ook pixeldichtheid noemen. Voor een scherpe print moet de foto tussen de 150 en 300 dpi zijn, afhankelijk van hoe ver de kijker van het beeld af staat. Wanneer een foto online weergegeven wordt, is dpi van minder belang en kan het minimaal 72 dpi zijn. Dat is het gangbare voor de meeste beeldschermen.

 

Eerste hulp bij pixels.

Help, je banner is ineens pixelachtig, of je geüploade blogfoto’s zijn veel minder scherp dan wanneer je ze gewoon op je computer bekijkt. Om erachter te komen waar het mis gaat, moet je twee dingen goed bekijken: de foto zelf en wat het doel van de plaatsing van de foto is. Wat soms wel eens gebeurt is dat een foto die 800 x 600 pixels is, ingezet wordt om een banner van 2000 pixels in te vullen. Dat kan je vergelijken met het vullen van een A4 fotolijst met een A5 formaat foto, maar in tegenstelling tot zo’n papieren foto, zal de computer nu uitrekenen hoe hij die A5 foto alsnog in A4 formaat kan krijgen. Als resultaat krijg je dan dat de computer pixels gaat creëren om de foto uit te rekken. Het resultaat is nooit zo mooi als dat de foto van origine is. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat de foto van goede kwaliteit is en vooral: niet te klein! Het vergroten van foto’s is namelijk lastig, dus probeer direct het goede formaat te krijgen.

Waarom comprimeert facebook foto’s?

Het is je vast al eens opgevallen dat foto’s op Facebook er vaak niet zo scherp uit komen te zien als je ze geüpload hebt. Dit heeft een reden. Facebook wordt gebruikt door miljoenen mensen die allemaal hun foto’s op het platform delen. Als al die foto’s in hun originele resolutie worden opgeslagen op de servers van Facebook, dan is er ontzettend veel ruimte nodig om alles goed te laten draaien. Daarom comprimeert Facebook de foto’s die je upload: zij worden verkleind tot 100 KB. Gelukkig is er iets wat je kunt doen om je foto’s scherp op Facebook te krijgen. Pas het formaat van je foto zelf al aan naar de grootte die Facebook ondersteunt:

 • Gewone foto’s: 720 px, 960 px of 2048 px breed.
 • Omslagfoto’s: 851 px bij 315 px.
 • Verklein je foto zelf al tot onder de 100 KB.
 • Sla de afbeelding op als JPG met een sRGB-kleurprofiel.

Als je dit zelf doet, heb je meer controle over de uiteindelijke kwaliteit. Facebook gebruikt immers een automatisering zonder toezicht op het resultaat en jij vindt het natuurlijk wel belangrijk dat alles er top uit komt te zien. Er is overigens ook een instelling die je aan kunt vinken tijdens het uploaden: uploaden in HD. Wanneer je dit aanvinkt zal de foto in hogere kwaliteit worden geüpload. Dit duurt langer en nog steeds vindt er enige compressie plaats, maar dit is beter dan je foto’s gewoon uploaden.

 

CMS, Wordpress en dergelijke. 

Het kan voorkomen dat andere platforms een soortgelijke compressie toepassen op jouw foto’s. Bijvoorbeeld het CMS op je werk. Het is dan handig om zelf je foto’s in een geschikte resolutie op te slaan alvorens je de foto’s uploadt. Maar onthoud: je kunt foto’s altijd verkleinen, maar vergroten is een lastiger karwei. Weet van tevoren hoe groot de foto moet zijn in jouw blogartikel en sla hem in het goede formaat op. In sommige gevallen zou ik de foto liever nog iets te groot opslaan en uploaden, dan op de grootte waarop je de foto wilt afbeelden. Experimenteer en leer wat op jouw platform het best werkt. 

 

Ik lever mijn beelden altijd in een hoge en lage resolutie aan, zodat foto’s al geoptimaliseerd zijn voor verschillende doeleinden: het gebruik op internet en print. Nu heb jij ook de juiste informatie over fotoresolutie en ben je in staat om foto’s op hun scherpst te laten zien! Heb je toch nog een vraag, stel hem dan gerust hieronder!

Write a comment

Comments: 2
 • #1

  Natasja (Monday, 28 August 2017 10:08)

  Yaay! Begrijp het pixelparadijs nu een stuk beter :-D

 • #2

  Landa (Monday, 28 August 2017 23:59)

  Fijn om te horen, Natasja! En als je er eens niet uitkomt, gewoon een gil geven!

Landa Penders Studio
Landa Penders is a fashion and portrait photographer from the Netherlands, focusing on statement brands, promoting self-love and sharing her expertise in photography.

Chamber of Commerce: 62331949

IBAN: NL75INGB0006731731

 

Info 

Contact

Services

About
FAQ

Terms & Conditions 

Privacy Policy
Blog

Newsletter
Coming soon!

 

 


COPYRIGHT © LANDA PENDERS 2018