· 

5 creatievelingen die baat hebben bij een goede 'headshot'

Bij een headshot denk je wellicht aan acteurs die een foto van hun gezicht willen om te worden gecast voor opdrachten. Dat is dan niet zomaar een foto waar ze er toevallig goed opstaan, maar een foto waar over na is gedacht. Een profielfoto waar expressie en persoonlijkheid op professionele wijze is vastgelegd. Maar er zijn nog meer creatievelingen die baat hebben bij een goede headshot! Ik leg je hieronder uit wie dat precies zijn en waarom.  

 

Bloggers & Online Influencers

Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar wanneer je je profileert op online platforms, zoals een blog of op instagram, dan helpt het als je laat zien wie je bent. In tijden waar de consument wordt verblindt door een overkill aan reclame, is er juist veel vertrouwen in de adviezen van de online influencer. Als een blogger enthousiast is over een merk, kan dat een merk heel goed doen. Maar het moet wel oprecht worden overgebracht. Met een bepaalde niche in het achterhoofd kan een headshot worden gemaakt waarin een blogger of online influencer zijn of haar eigen stijl laat zien. Natuurlijk moet ook de expressie en het zelfvertrouwen niet worden vergeten. De persoon achter dit platform moet in een oogopslag te herkennen zijn en vooral een positief gevoel uitstralen!

 

Webshopeigenaars

Personal branding wordt alsmaar belangrijker: het houdt in dat een klant zich begrepen voelt en op de juiste manier aangesproken wordt. Dan is het niet meer dan logisch dat een klant ook het gevoel heeft met een medemens zaken te doen, in plaats van met een robot. Dan komt een headshot goed van pas. Je hebt nu de kans om te laten zien van wie de goede service komt of wie verantwoordelijk is voor de aangeboden beleving. Het is belangrijk voor webshopeigenaars om vriendelijk, betrouwbaar en professioneel over te komen.

 

Muzikanten

Muziek maken is een creatief proces op een persoonlijk level. Als muzikant zijnde besteed je veel tijd aan het schrijven van muziek en aan optredens. Als je op wilt vallen, moet je ook nadenken over hoe je jezelf als muzikant of band visueel wilt presenteren. Een hoge kwaliteit foto laat zien dat de artiest zijn vak serieus neemt en het niet slechts een hobby is. Daarnaast is het plaatsen van een gezicht bij een naam een krachtige manier om herkenning op te bouwen bij publiek en boekers. Als je dan ook nog eens samenwerkt met een professionele, creatieve fotograaf (zoals ik, hoi!) kan de foto echt een symbool worden voor jouw muziek. Denk aan de albumhoezen van je favoriete bands. Ik weet zeker dat daar echte kunstwerken tussen zitten. Een headshot van een muzikant is dus niet per se een standaard profielfoto. Het kan een verhaal uitbeelden of een abstract beeld zijn. De mogelijkheden zijn eindeloos.

 

 

Acteurs & Presentatoren

Voor een acteur of presentator is een headshot de belangrijkste marketingtool. Het is het eerste waar naar gekeken wordt bij castings en dus is het van belang een representatieve, professionele foto te hebben. Op die manier kan in een oogopslag worden gezien of je geschikt bent voor een bepaalde rol. Je (iets) anders voordoen dan je bent, bijvoorbeeld d.m.v. veel make-up of photoshop is dan ook uit den boze. Beter is om de focus op het naturel gezicht te houden en niet te creatief te doen, dat leidt alleen maar af. De foto moet up to date zijn. Laat dus gerust regelmatig een nieuwe headshot maken, zo’n 2x per jaar. Met je ogen kun je expressie tonen, om toch wat persoonlijkheid door te laten schemeren.

 

Schrijvers

Waar woorden de voornaamste vorm van communicatie zijn voor tekstschrijvers, kan het toch handig zijn om er een gezicht bij te kunnen plaatsen. Er is kans dat je als freelance tekstschrijver opdrachten binnen moet halen bij verschillende werkgevers en die willen natuurlijk zien wie er in de pen klimt! Het klinkt misschien een beetje oppervlakkig, maar een goede foto werkt als een uitnodiging om verder op onderzoek te gaan naar de rest van je portfolio. Maak hier dan ook gebruik van! Laat een stukje van je persoonlijkheid zien, zodat een goede indruk wordt gewekt. En natuurlijk is het ook leuk om te dromen van die mooie, nieuwe foto die op de achterkant van je boek wordt gedrukt. ;)

 

 

Zo zie je maar dat een goede headshot of profielfoto in verschillende creatieve vakgebieden erg van belang kan zijn. Laat zien wie je bent, let's brainstorm voor jouw aanstaande headshot!

UPDATE: Tot en met 21 september kun je een headshot-fotosessie winnen! Klik hier om mee te doen!

Reactie schrijven

Commentaren: 0