· 

De meest gebruikte vaktermen door een modefotograaf


Soms betrap ik mijzelf erop vaktermen te gebruiken, terwijl misschien niet iedereen een idee heeft waar ik het over heb. Dat is best onhandig. Wat voor mij zo vanzelfsprekend is, kan voor een ander abracadabra zijn. Daarom heb ik een alfabetisch overzicht gemaakt waarin alle vaktermen die ik het meest gebruik beknopt worden uitgelegd. Komt ‘ie:

 

Callsheet

Een document waarin op overzichtelijke wijze alle praktische informatie duidelijk wordt gemaakt met betrekking tot de fotoshoot. Denk aan contactinformatie van het hele team, adressen van locaties, aanvangstijden of een volledig tijdschema, taakverdeling. Eventueel kunnen het concept, moodboards of overige zaken toegevoegd worden. Het doel is om alle gemaakte afspraken vast te leggen, zodat iedereen begrijpt wat de verwachtingen zijn. Download hier een sjabloon om direct in te vullen.

 

CMYK

Uitgesproken in het Engels, staat deze afkorting voor de kleuren Cyan (cyaan), Magenta, Yellow (geel) en Key plate (zwart). Een afbeelding kun je in Photoshop omzetten in verschillende modi, waaronder dus CMYK. Dit wordt vooral gebruikt als een foto gedrukt moet worden, bijvoorbeeld in een magazine of boek.

 

Conceptuele Fotografie

Fotografie met een diepgaand, creatief idee als uitgangspunt. Het doel van conceptuele fotografie kan zijn: een verhaal vertellen, vrije interpretatie uitlokken of een gevoel overbrengen. Soms wordt beeldmanipulatie gebruikt, maar dit is niet per se noodzakelijk.  

 

Contrast

In een foto is contrast het verschil tussen donker en licht. Met weinig contrast komt een foto er mat uit te zien, met veel contrast zie je veel verschil tussen de donkere en lichte vlakken. Je kunt creatief met contrast zijn, al komt te veel of te weinig contrast wel enigszins amateuristisch over.

 


Croppen

Dit is het uitsnijden van de foto. Croppen is afgeleid van het Engelse ‘to crop’ en betekent afsnijden/bijsnijden. Je kunt een foto eventueel in een ander formaat croppen, zoals bijvoorbeeld in een vierkant.


Editorial Photography

Deze vorm van fotografie lijkt op Fashion Photography (modefotografie). Echter draait het nu niet per se om het verkopen van een product of om het laten zien van een lifestyle. Editorials zijn fotoseries die een verhaal vertellen en zijn over het algemeen heel creatief in elkaar gezet.  


Fashion Photography

Er zijn twee soorten modefotografie. Als eerste de commerciële variant, waar de focus grotendeels ligt op het verkopen van een product. De fotografie is over het algemeen erg scherp, duidelijk en constant. Vaak is het studiofotografie met goede belichting en een neutrale achtergrond. Dit kan nog steeds creatief zijn, als dat bij het merk past. Als tweede variant heb je de fashion photography. In deze vorm van modefotografie wordt een goed gestyled beeld gemaakt, die behalve de producten, ook een lifestyle laten zien. Het gevoel dat deze vorm van modefotografie overbrengt is van groot belang.


High Res

Kort voor ‘hoge resolutie beelden’. Ik lever mijn beelden altijd in high én low res aan. Hier lees je meer over wat dit betekent.


JPG

Dit is de meest voorkomende bestandstype om een foto op te slaan. In principe is een JPG gecomprimeerd. Dat wil zeggen dat veel informatie uit de foto wordt samengedrukt. Een JPG wordt voornamelijk op internet gebruikt.

Kill Your Darlings

Een uitspraak die in de fotografie wordt gebruikt tijdens het maken van een selectie. Een fotograaf heeft de moeilijke taak om de allerbeste foto uit een reeks te kiezen. Het afstrepen van de foto’s die dicht in de buurt komen van de beste foto is waar de uitspraak ‘Kill Your Darlings’ over gaat.

Kill Your Darlings - Welke foto is het best? - Print Screen van foto's door Landa Penders
Kill Your Darlings - Welke foto is het best?


Landscape

Het fotograferen in horizontale stand. De lange kant van de foto gaat van links naar rechts.


Low Res

Kort voor ‘lage resolutie beelden’. Ik lever mijn beelden altijd in high én low res aan. Hier lees je meer over wat dit betekent.


Moodboard

Een moodboard voor een fotoshoot is een collage van inspiratiebeelden. Het maakt het concept achter een fotoshoot visueel, zodat een ieder in het team weet wat het eindresultaat moet worden. Lees dit artikel om meer te leren over het maken van een moodboard voor een fotoshoot.


Portrait

Het fotograferen in verticale stand. De lange kant van de foto gaat van boven naar beneden.


Portretfotografie

Een portret is een afbeelding van een persoon (of dier). Dit kan zo simpel als een pasfoto zijn, maar het kan ook een foto zijn waarbij de focus ligt op het overbrengen van de persoonlijkheid van de persoon. Ik vind het zelf een hele interessante  vorm van het vastleggen van een tijdsgeest.


RAW

Een spiegelreflexcamera kan foto’s behalve in JPG, ook in RAW opslaan. De extensie (.CR2 of .NEF) is afhankelijk van het cameramerk. De naam komt voort uit het feit dat de RAW-foto de meest ruwe en onbewerkte gegevens bevat, die zo uit de beeldsensor zijn uitgelezen. Je kunt het vergelijken met het negatief van een analoge foto. Er zit heel veel informatie in deze ruwe data, wat het makkelijk maakt om de foto goed te corrigeren zonder kwaliteitsverlies. Zo kunnen iets overbelichte stukken bijvoorbeeld nog gered worden, evenals iets te donkere vlakken. Een RAW bestand moet wel nog omgezet worden naar JPG voor je hem op internet kunt gebruiken of kunt printen.


RGB

Het RGB-model is een kleursysteem dat bestaat uit de primaire kleuren rood, groen en blauw. Een afbeelding kun je in Photoshop omzetten in verschillende modi, waaronder dus RGB. Dit kleurmodel wordt gebruikt voor licht producerende bronnen, zoals het scherm waar je nu op kijkt. RGB-bestanden zijn niet geschikt voor professioneel drukwerk.


Softbox

Een softbox is een soort tent waarvan de voorkant is bekleed met een wit doek, waar doorheen geflitst wordt door een studioflitser. Het resultaat is gefilterd licht met een natuurlijk effect. Handig om daglicht mee na te bootsen in de fotostudio. De schaduwen worden er minder hard van. Soms hoor je mij wel eens zeggen dat de bewolkte lucht mijn softbox is. De wolken kunnen het harde zonlicht namelijk eenzelfde effect geven.  


Tegenlicht

Wanneer je tegen een lichtbron in fotografeert, heet dit tegenlicht. Dit kan een lamp, raam of de zon zijn. Er valt dan veel licht in de lens en niet op het onderwerp, waardoor het onderwerp niet duidelijk uitgelicht wordt. Dit kan eventueel wel opgevuld worden met lampen indien nodig. Met tegenlicht spelen levert soms een prachtig effect. Denk maar aan een randje zonlicht rondom mooi gestyled haar.

Model Astrid Heuker, smoking a cigarette in the window. Model is wearing aviatar sunglasses. Photographed by Landa Penders.
Foto met tegenlicht van buiten


TFP

Deze afkorting staat voor Time For Print. Het gaat meestal om de samenwerking tussen fotograaf en model, maar ook stylisten en make-up artists kunnen op deze manier samenwerken. Wat er bedoeld wordt met TFP is dat alle partijen hun tijd inleveren en eindigen met nieuw werk voor in hun portfolio. Time For Print kan ook Time for Portfolio worden genoemd.

TIFF

Dit is een bestandsformaat waar foto’s in kunnen worden opgeslagen. Het opslaan in TIFF geeft geen kwaliteitsverlies. Het zijn daardoor vaak grote bestanden. TIFF-bestanden zijn ideaal voor foto’s die je op een later moment nog verder wilt bewerken.

Vignet

Vignettering is het afnemen van de helderheid in de hoeken van een foto. In het midden is het dus lichter dan in de hoeken. Het effect van een vignet is dat de focus zo meer op het midden of een andere plek in de foto wordt gericht. Vignettering die duidelijk zichtbaar is, wordt soms als amateuristisch beschouwd.

WeTransfer

WeTransfer.com is een geweldige website waar je gratis tot 2GB per keer aan bestanden kunt versturen naar iemand anders. WeTransfer werkt heel gebruiksvriendelijk, ziet er prachtig uit en geeft de ontvanger 7 dagen de tijd om de bestanden te downloaden. Ik betrap al veel mensen in mijn omgeving op het gebruiken van WeTransfer als werkwoord: “Ik wetransfer je de foto’s als ik ze af heb!”. Misschien pakt het woordenboek het binnenkort wel op!

 

Ben je nu iets wijzer geworden door middel van deze begrippenlijst? Dat vind ik leuk om te horen! Vertel het in een berichtje hieronder. Mis je nog een vakterm die je ook uitgelegd zou willen hebben? Laat het me vooral weten, dan vul ik de lijst aan!

Write a comment

Comments: 0

Sign up to my newsletter! (NL/EN)
Let's keep in touch the easy way. I send my network a newsletter every season to share my latest updates.

COPYRIGHT © LANDA PENDERS 2018