· 

Throwback Monday - Flopshop Project

Het is dan wel geen Thursday, maar ik vind het wel leuk om vandaag een Throwback te delen! In 2011 kreeg Estrella, vriendinnetje en model, te horen dat iemand een T-shirt had gezien bij Topshop met een afbeelding erop. Op die afbeelding stond zij! En die foto maakte ik. En wij wisten nergens iets vanaf.

 

 

In eerste instantie vond ik het cool. Maar toen ging ik nadenken en vroeg ik mij af waarom er niet is gevraagd door Topshop of zij mijn foto mochten gebruiken. Na een beetje googelen kwam ik al snel tot de volgende conclusie:

  • Dit is een vorm van stelen en dus strafbaar.
  • Het gebruiken van (creatief) werk van een ander zonder toestemming gebeurt constant door grote modeketens.

Niet zo top, shop. 

  

Originele foto van fotograaf Landa Penders die zonder toestemming op een T-shirt van Topshop terecht kwam.
Originele foto uit de serie "Weekend Warriors"

En toen? Ik heb direct actie ondernomen. Ik kwam gelukkig bij een hele fijne advocaat terecht die mij hielp er een positieve draai aan te geven. Zo kwamen we erachter dat Topshop een extern ontwerpbureau inschakelt om kleding voor hen te designen. Dit bureau ontwerpt voor vele grote modeketens, zo ook Asos, Urban Outfitters en River Island. Ook Disney en Marvel Comics komen voor in het lijstje van hun cliënten. Samen met mijn advocaat hebben we het uiteindelijk tot een mooi einde gebreid. Het zette me echter wel aan het denken.

 

Ik kwam al gauw op blogs zoals 'you thought we wouldn’t notice', waar dit soort gevallen worden gedocumenteerd en bijgehouden. Ontzettend veel zelfstandige creatievelingen, die hard werken aan hun concepten, vallen ten prooi aan grote ketens die met hun idee aan de haal gaan. Zij vangen hier niets voor. Ik heb me destijds verdiept in ‘copyright’ en ‘copyright infringement’ en besloot een project op te zetten: 

Flopshop.

 
Het Flopshop Project (2011) heeft destijds voor enige awareness gezorgd. Het project kwam op voor de kleine ondernemers, wiens creatieve werk op zielloze wijze werd gejat door de modeketens. Voor dit project heb ik een T-shirt collectie ‘ontworpen’ en gefotografeerd. De T-shirts en foto’s zijn in het volgende filmpje te zien:

 

Helaas gebeurt auteursrechtschending in de fotografie en andere creatieve vakgebieden nog steeds op grote schaal. Daarom is het ontzettend belangrijk om stil te staan bij wat je koopt. Durf kritisch te zijn en wees je bewust van de massaconsumptie waar grote modeketens aan mee doen. Zelf winkel ik veel minder vaak en koop ik bijna geen kleding met soortgelijke prints meer. Zes jaar later denk ik nog steeds keer op keer aan Flopshop als ik foto’s of illustraties op kleding zie..

Wat is jouw mening hierover? Of heb je een soortgelijke ervaring? Deel het in een comment hieronder. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0