Pussy Power & Pikachu - WKDA Portfolio Night 2017

Woensdagavond werd de jaarlijkse portfolio-avond van de Willem de Kooning Academy gehouden. Het is een speciaal evenement waar derdejaars studenten van verschillende studies een selectie van hun werk laten zien aan mensen uit het professionele veld. Voor de tweede keer op rij ben ik met Daisy van ‘t Slot, grafisch vormgeefster bij Van den Assem, naar de avond gegaan.

 

WDKA portfolio night 2017 - Graphic Design - Trump is an Air Head - foto door Landa Penders - Fotograaf Rotterdam


Terwijl ik daar met creatieve mensen praatte over hun werk, kwam de gedachte op dat ik alweer vijf jaar niet meer naar deze school ga. Ook ik heb door al deze gangen gewandeld en in de klaslokalen gezeten. Dat was nog in het tijdperk dat de allereerste iPhone uitkwam en iedereen verzot was op ‘pingen’ met hun BlackBerry. Oh yes, daar begon de telefoonverslaving vorm te krijgen! Wat is de school steeds aan het veranderen, zowel het interieur als de opleidingen. De quote op de gevel ‘I have to change to stay the same’ nemen ze heel letterlijk. Behalve de geur op de toiletten, die ruikt nog steeds hetzelfde. Haha.

 


Het is ergens best grappig om op te merken dat die telefoonverslaving nog steeds in volle gang is. Ik sprak hierover met Maxime van Strijland, wiens werk via een VR-bril te zien was: je staat in een kamer en kunt helemaal rondkijken. Ergens staat Maxime in de kamer, met een papier voor haar hoofd. Hierop staat o.a. dat mensen gemiddeld circa 5 uur per dag aan hun telefoon besteden. Dat is nog meer dan een volle dag per week. Bizar. Maxime heeft een week lang bijgehouden middels een app hoeveel tijd zij per dag besteedde aan haar telefoon. De week erop besloot ze al deze uren op een andere manier in te vullen. Zo maakte zij in deze tijd o.a. een analoge fotoserie en een magazine. Ze had dus tijd genoeg om ontzettend veel creatieve dingen te maken. Natuurlijk is soms lekker in je telefoon scrollen lekker, maar we mogen er wat haar betreft veel bewuster mee omgaan. Daar ben ik het helemaal mee eens. Ik gebruik ook al een tijdje de app QualityTime en merk dat ik van 22 uur per week naar 11 uur per week ben gegaan. Het mag van mij nog minder, maar het is een begin.

 

Een leuk moment op deze avond was toen ik werd aangetrokken tot een fel groen boekje. Terwijl de maakster druk in gesprek was met een geïnteresseerde, wurmde ik me toch richting het boekje. De uit dik karton bestaande bladzijden bevatten een uitgesneden vorm en ik dacht de bovenste te herkennen. Mijn vermoeden kwam uit: het waren allemaal pokémon. Stephanie Nieuwenhuisen zag ik grinniken toen ze mijn enthousiasme zag. Ze vertelde dat dit de vertaling is van het gooien van 500 pokémon in een speciaal algoritme. De computer creëert op deze manier nieuwe pokémon en het boekje legt als het ware de techniek uit. Super interessant, maar ook bijzonder dat ik nog steeds zoveel liefde voel voor Gyarados, Ditto en Gengar.

 

Ik was toch wel erg nieuwsgierig naar de afdeling Lifestyle Transformation Design. Dit heb ik zelf nog gestudeerd onder de noemer Lifestyle & Design. Ik werd blij verrast door de algehele uitstraling en zag al snel toffe concepten. Heel vrolijk werd ik van de ‘Pussy Power’ print van Anne Exoo, die mij begroette en vertelde dat ze houdt van reacties als de mijne. Na wat kletsen, bleek dat we over veel onderwerpen hetzelfde denken. Taboes zijn onnodig, vagina’s bestaan in alle maten en vormen en zijn allemaal goed en mooi. Daarnaast moet je jezelf en het leven niet té serieus nemen. De vaginaprint heeft Anne gedrukt op onderbroeken, T-shirts en truien, maar ook op papier voor aan de muur. Eigenlijk heb ik spijt dat ik niet heb gevraagd of ik een T-shirt kon kopen. Ik wil dit statement namelijk graag uitdragen. Anne, bij deze.. is het T-shirt in maat M/L al te koop? ;)

 Al mijn foto's van de avond:

 

Super inspirerend was het deze keer weer om in de hoofden te kruipen van creatieve studenten. Als je al een tijdje weg bent uit een omgeving als de kunstacademie, mis je het soms wel om feedback uit te kunnen wisselen. Het is een plek waar je flink out of the box mag denken, met als enige belemmering jijzelf. Ik ben dus weer voorzien van een flinke dosis inspiratie en bewondering. Bedankt!

Zie je jouw werk terug en wil je jouw naam toegevoegd hebben? Stuur me gerust een berichtje! ;) 

Write a comment

Comments: 0